ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΛΙΠΙΔΟΥ – ΤΕΧΝΩΝ ΕΚΑΤΟ

Η Σοφία Φιλιππίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Θέατρο στο Κρατικό Ωδείο της ίδιας πόλης.
Έκανε για ένα χρόνο μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Θεατρολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ
Ήταν μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης (1971-1979) και της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (1980-1985)
Εργάστηκε 8 χρόνια ως ωρομίσθια καθηγήτρια γερμανικών στα ΚΑΤΕΕ Σίνδου, θέση την οποία εγκατέλειψε αμέσως μετά την μονιμοποίηση της.
Από το 1985 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας. Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους μεγάλους σκηνοθέτες στα κεντρικά θέατρα της Αθήνας καθώς και με το Εθνικό θέατρο, το θέατρο τέχνης -Κάρολος Κουν, θέατρο της οδού Κυκλάδων -Λευτέρης Βογιατζής, αρχαίο θέατρο Επιδαύρου,
Ηρώδειο, θέατρο Λυκαβηττού, φεστιβάλ Ελευσίνας, Φιλίππων, Εθνική Λυρική Σκηνή Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κά
Το 2000 οργάνωσε την φοιτητική ομάδα στο Σύλλογο φοιτητών του Πνευματικού κέντρου της Κρητικής Εστίας (στο Παγκράτι) και ως καλλιτεχνική διευθύντρια ανέβασε -πειραματιζόμενη πάνω σε συνθέσεις ποιητικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων- δώδεκα παραστάσεις. (2000-2013)
Δίδαξε θέατρο και υποκριτική στα «Σεμινάρια λαϊκής επιμόρφωσης» του Υπουργείου Παιδείας σε όλη την Ελλάδα 2002- 2005.
Από το 2010 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ΑΜΚΕ «τ3χνη» και ασχολείται κυρίως με την σκηνοθεσία, την μετάφραση, την θεατρική έρευνα και τα Σεμινάρια Θεατρικής Παιδείας που οργανώνει στο «Μαγαζάκι της τέχνης»
Τον Δεκέμβριο του 2015 οι εκδόσεις Καστανιώτη εξέδωσαν το βιβλίο της «Με μια σκάλα στο φεγγάρι» με τα κείμενα της στήλης «Η ματιά της Σοφίας» από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία του Σαββάτου» 2012-2014.
Τον Μάϊο του 2023 οι Εκδόσεις Σοκόλη εξέδωσαν το δεύτερο της βιβλίο «Το τραγούδι της μαύρης τρύπας» (μικρά κείμενα με τίτλους και υποσημειώσεις).