ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα των τσιγγάνων στα χρόνια 1996-2001 και από το 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης. Από το 2000 έχει εκδώσει 60 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια – ανάμεσα σε αυτά τα μυθιστορήματα Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα, τα μελένια λεμόνια, τα Χλωρά Διαμάντια, τα ποιητικά βιβλία Ich BebeΘα σας περιμένωΓια τους άγνωστους σφαγμένους, τα παραμύθια Ονειρεύτηκα τα Λευκά Χριστούγεννα, το Περίσσιο παιδί κ.α. Από το 2007 έχει διοργανώσει περισσότερα από 2.500 σεμινάρια πάνω σε διάφορους άξονες δυτικού πολιτισμού. Όλα τα βιβλία του και τα θεατρικά έργα του βρίσκονται και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα triaridis.gr και στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (www.openbook.gr/tag/thanasis-triaridis/).

Έχει εκδώσει (έντυπα ή ηλεκτρονικά) 30 θεατρικά έργα (ανάμεσά τους ο Μένγκελε, ο Οιδίνους, το Lebensraum, η τριλογία LeopoldFootballHIV το Πλυντήριο, η Κουκούλα, οFrankenstein 3.Rκ.α.) Από αυτά έχουν προκύψει περισσότερες από 60 παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας, των Η.Π.Α. και της Κύπρου, καθώς και στο Διαδίκτυο. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Στα χρόνια 2017-2019 συντόνισε πέντε εργαστήρια πυροδότησης θεατρικής γραφής. Το 2019 έφτιαξε μαζί με τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη την Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, όπου μέχρι σήμερα (2024) έχουν γραφτεί περισσότερα από 200 πρωτότυπα θεατρικά έργα.