ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΖΑΖΟΥ – ΤΕΧΝΩΝ ΕΚΑΤΟ

Αλεξάνδρα Καζάζου Ελληνοπολωνέζα, γεννημένη το 1982 στο Wroclaw της Πολωνίας. Έχει κάνει σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ και έπειτα μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην υποκριτική MA in Acting, υπό την αιγίδα του Manchester Metropolitan University.

Από το 2010 εώς το 2016 στενή συνεργάτης με το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι στη Πολωνία ενώ στην Ελλάδα εργάζεται σαν ηθοποιός, σκηνοθέτης και παιδαγωγός.Εχει διδάξει στη δραματική σχολή του Κρατικού Βορείου Ελλάδος(2018-2019) ,στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου(2016-2017) και Ανώτερη Ιδιωτική Δραματική Σχολή “Δήλος“(2016-2022) . Το ακαδημαικό έτος 2022-23 την βρίσκει να διδάσκει στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών κα στην Ακαδημία Τεχνών 100 καθώς και ση δραματική σχολή του Εθνικού στο πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας(πρόγραμμα ΕΣΠΑ).


Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με καταξιωμένους σκηνοθέτες, χορογράφους και συνθέτες μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Μανταφούνης, Ιώ Βουλγαράκη, Γιάννης Λεοντάρης, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Φίλιππος Τσαλαχούρης, κ.α. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας Teatr Andra, που έχει τη βάση της στην Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από Έλληνες, Τούρκους και Πολωνούς καλλιτέχνες. Το 2017 ήταν υποψήφια για το Θεατρικό βραβείο Ελευθερία Σαπουντζή και το 2018 για το Θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.


Εχει διδάξει πολλά σεμινάρια στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, ως μέλος του Studio Matejka Physical Theater Group (2010-2015). Επίσης έχει διδάξει ως professor in residency στο πανεπιστήμιο St. Lawrence της Νέας Υόρκης (2014) καθώς και στο πανεπιστημιο Gonzaga στη Washington State (2015). Εχει εισηγηθεί masterclasses στο πανεπιστημιο Calarts στο Los Angeles, California (2018). Το 2020 μαζί με τον φωτογράφο Karol Jarek ίδρυσε την ομάδα TRANSATLANTIC GROUP με βάση την Ελλάδα και η δραστηριότητά της είναι καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού χαρακτήρα.