ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΕΧΝΩΝ ΕΚΑΤΟ

Ο Λάκης Λαζόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκεί ανεβάζει και τις πρώτες του θεατρικές παραστάσεις με την θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου. Κάνει μεταπτυχιακό στο Ποινικό Δίκαιο και στην Εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο, το 1979, γράφει τα πρώτα του κείμενα για το Θεσσαλικό Θέατρο, στην επιθεώρηση “Κάτι τρέχει στα γύφτικα”.


Το 1980, εκτός από την συγγραφική του δραστηριότητα, συμμετέχει και σαν ηθοποιός στο Θεσσαλικό Θέατρο, στην επιθεώρηση “Χαιρέτα μου τον πλάτανο”, που γράφει με άλλους συγγραφείς.Συνεχίζει στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1981 με την Ελεύθερη Σκηνή (Σ. Φασουλής, Α. Παναγιωτοπούλου) στις επιθεωρήσεις “Της Ελλάδας το κάγκελο” και “Αλλαγή και πάνω τούρλα”.


Φεύγει από την Ελεύθερη Σκηνή το 1982 και μέχρι το 1986 γράφει, μαζί με τον Γιάννη Ξανθούλη, τέσσερις επιθεωρήσεις: “Το ΠΑΣΟΚ της Χάιδως”, “Του ΠΑΣΟΚ τους τον χαβά”, “Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο” και “Χαράτσι από τον
Ανδρέα τον Απάτσι”. Και οι τέσσερις παραστάσεις μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας πρωτοφανή επιτυχία.
Εν τω μεταξύ το 1983 γράφει μαζί με τον Παντελή Βούλγαρη την τηλεοπτική σειρά « οι απόμαχοι».


Το 1984 συμμετέχει στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Σιγά η πατρίδα κοιμάται»


Το χειμώνα του ’86 περιοδεύει με αποσπάσματα των επιθεωρήσεών του σε όλη την Ελλάδα και σημειώνει ρεκόρ εισπράξεων. Καλοκαίρι του 1986 ανεβάζει, σε δική του μετάφραση-ελεύθερη απόδοση, την “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη (σκην. Ανδρέα Βουτσινά) σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας, καθώς και στο Ηρώδειο, παίζοντας ο ίδιος τον ομώνυμο ρόλο.. Η παράσταση σημειώνει πρωτοφανή επιτυχία και μένει στην ιστορία του θεάτρου.


Το καλοκαίρι του 1987 ανεβάζει, μαζί με την Άννα Παναγιωτοπούλου, την παράσταση “Τι είδε ο Γιαπωνέζος”, Σκηνοθεσία Α. Βουτσινά και μουσική Στ. Κραουνάκη. Το 1988 κατατάσσεται στο στρατό και υπηρετεί την θητεία του.
Στα τέλη του ’88 ανεβάζει το “Ημερολόγιο ενός τρελού” του Γκόγκολ σε σκην. Μίνωα Βολανάκη.


Αρχές του ’89 ανεβάζει το “Ελλάς κατόπιν αορτής” για δύο σαιζόν με μοναδική επιτυχία. Αλλά ο θρίαμβος έρχεται με την παράσταση “Ήταν ένα μικρό καράβι” που γράφει και σκηνοθετεί ο ίδιος (1990), σε σκηνικά Διονύση Φωτόπουλου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Η παράσταση παίζεται για δύο ολόκληρα χρόνια στο ίδιο θέατρο και μεταφέρεται στην τηλεόραση (MEGA CHANNEL).


Το 1991 γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο “Κάτι έχω να σας πω”. Στην συνέχεια περιοδεύει στην Ελλάδα με το “Επιτέλους μόνοι”. Η ίδια παράσταση ανεβαίνει το 1994 και στη Νέα Υόρκη, στο CITY CENTER HALL (9.000 θεατές). Το “Επιτέλους μόνοι” ανεβαίνει στο κινηματοθέατρο ΠΑΛΛΑΣ για 40 παραστάσεις και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα σημειώνοντας ρεκόρ εισιτηρίων.


Το καλοκαίρι του 1993 ερμηνεύει το ρόλο του Μακ Κήθ στην “Όπερα της πεντάρας” σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν.
Είναι η περίοδος που έχει ξεκινήσει στην τηλεόραση να γράφει, να σκηνοθετεί και να ερμηνεύει- πάνω από 15 διαφορετικούς ρόλους- στην πιο πετυχημένη τηλεοπτική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης «Δέκα μικροί Μήτσοι».


Την ίδια χρονιά παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής, σε εναλλασσόμενες παραστάσεις με τον Δημήτρη Χορν, το ίδιο παραμύθι του PROKOFIEV “O Πέτρος και ο Λύκος”, με την Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Α. Μυράτ. Οι παραστάσεις
αυτές έμελλε να είναι και οι τελευταίες του Δημήτρη Χορν.


Το 1994 πρωταγωνιστεί στην τηλεταινία “Το κορίτσι με τις βαλίτσες” (ΑΝΤ1), σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαϊδη.
Εμφανίζεται ως γκεστ σταρ στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, “Καβάφης”. Στις 29/6/1996 παρουσιάζει το δραματικό ποίημα «Ενώχ Άρντεν» του Alfred Tennyson, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ναυπλίου με τον ίδιο στο
ρόλο του αφηγητή και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Βακαρέλη, στο πιάνο.


Το 1997 παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το έργο “Η Κυριακή των παπουτσιών”, σε σκηνικά Διονύση Φωτόπουλου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. H παράσταση μεταφέρεται το 1998 στην Αθήνα, στο δικό του πλέον θέατρο, το θέατρο ΗΒΗ και παίζεται μέχρι τον Μάιο του

1999 Η παράσταση αυτή αποτελεί τον καινούργιο μεγάλο σταθμό του Λάκη Λαζόπουλου.

H WALT DISNEY PRODUCTIONS, το 1997, του αναθέτει την προσαρμογή στα ελληνικά του φιλμ κινουμένων σχεδίων “Ηρακλής”, στο οποίο δανείζει και τη φωνή του στους ήρωες Φιλ και Πάνικ. Ο ROY DISNEY του απονέμει ειδική πλακέτα της καλύτερης προσαρμογής σε όλη την Ευρώπη.


Τον Οκτώβριο του 1997 συμμετέχει σε μεγάλη εκδήλωση για τα παιδιά με καρκίνο στο Madison Square Garden του Manhattan . 25.000 χιλιάδες Έλληνες της διασποράς τον αποθεώνουν μαζί με τους Γιώργο Νταλάρα, Ελευθερία Αρβανιτάκη και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.


To καλοκαίρι του 1999 γυρίζει στην Αυστραλία και την Κρήτη την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία “ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…”. Η ταινία σηματοδότησε την πρώτη συμπαραγωγή Αυστραλίας-Ελλάδας, σε σκηνοθεσία του John Tatoulis και
σενάριο του Tom Galbraith. Προβλήθηκε στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2000 με μεγάλη επιτυχία.


Το καλοκαίρι του 2000 αρχίζει τα γυρίσματα της μεγάλου μήκους ταινίας “Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ”, σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία, μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο. Ήταν η πρώτη δουλειά του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη. Αρχές
Μαρτίου του 2001 προβλήθηκε στις αίθουσες και έρχεται πρώτη σε εισπράξεις για το 2001.


Το Φεβρουάριο του 2002 ανεβάζει στο θέατρο ΗΒΗ το θεατρικό έργο “ΤΑ ΛΕΜΕ” που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος.
Η παράσταση παίχτηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε μια καινούργια εκδοχή «ΤΑ ΛΕΜΕ Νο 2». Τον Μάρτιο του 2003, η παράσταση ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη και σημειώνει νέα πρωτοφανή επιτυχία.


Το καλοκαίρι του 2002, συμμετείχε με τον μονόλογο «οι ηλικίες του γελοίου», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, στους Θεατρικούς Μονολόγους, που οργάνωσε η Πολιτιστική Ολυμπιάδα.


Το καλοκαίρι του 2003 αρχίζει τα γυρίσματα της μεγάλου μήκους ταινίας Ρ 20 σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία που βγήκε στις αίθουσες αρχές Φλεβάρη του 2004.


Το 2003 αποχωρεί από το κανάλι MEGA και αρχίζει να συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA ως Σύμβουλος Προγράμματος. Το χειμώνα του 2003-04 ανεβάζει την επιθεώρηση-αναθεώρηση “…κι αέρας στα πανιά μας !!!”, που γράφει , σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο ίδιος. H παράσταση σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Ταυτόχρονα είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής των θεάτρων ΒΡΕΤΑΝΙΑ και ΑΘΗΝΩΝ.


Το καλοκαίρι του 2004 παίζει στο έργο του Αριστοφάνη «ΠΛΟΥΤΟΣ», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη , έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Χρεμύλου, με τον οποίο και κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Καταχειροκροτείται στο κατάμεστο θέατρο της Επιδαύρου και τις δύο ημέρες. Ακολουθεί περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με συμμετοχή στα περισσότερα φεστιβάλ.


Τον χειμώνα του 2004-05 επανέρχεται δριμύτερος στο θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ, γράφοντας και σκηνοθετώντας την παράσταση « Που πάει αυτό το λεωφορείο;» με συμπρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.
Από τον Νοέμβριο του 2004 μέχρι το 2016 παρουσιάζει μέσα από τον ALPHA , ζωντανά το σατιρικό δελτίο ειδήσεων « Αλ τσαντίρι νιουζ». Την μακροβιότερη live σατιρική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης.

Το καλοκαίρι του 2005 πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, ενσαρκώνοντας τον Δικαιόπολη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Η επιτυχία που σημειώνει η δεύτερη κάθοδος του στην Επίδαυρο τεράστια.
Το Νοέμβριο του 2005 ανέβασε στο θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ την παράσταση «Hysteria» του Τέρυ Τζόνσον, σε σκηνοθεσία Κων/νου Αρβανιτάκη, όπου πρωταγωνίστησε στο ρόλο του πατέρα της Ψυχανάλυσης, Φρόϋντ. Φθινόπωρο 2006, συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας «EL GRECO» (σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή), όπου συμπρωταγωνιστούσε κρατώντας το ρόλο του Νικολού. Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο του 2007 κάνοντας ρεκόρ εισιτηρίων.
Το Νοέμβριο του 2008 και μετά από απουσία 3 χρόνων από το θέατρο, ανεβάζει την παράσταση «ο Βιοπαλαιστής στη στέγη», στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός κόσμος, με κείμενα – σκηνοθεσία δικά του. Παράσταση που για άλλη μία φορά
σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού την παρακολούθησαν σχεδόν 100.000 θεατές.
Το 2009 ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ ανακοίνωσε την λίστα με τους 100 σπουδαιότερους Έλληνες όλων των εποχών μέσα στην οποία συγκαταλέχθηκε και ο Λάκης Λαζόπουλος στην 83 η θέση.
Τον Αύγουστο του 2011 συμμετείχε στην γαλλική ταινία «Τίμα την μητέρα σου και την μητέρα σου» (“Tu Honoreras ta Mère et ta Mère” , σκηνοθεσία Brigitte Rouan), παίζοντας τον ρόλο του Δημάρχου.
Τον Οκτώβρη του 2011 συμμετείχε στην, διεθνούς συμπαραγωγής ταινία «ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» (σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή) και πρωταγωνιστή τον διεθνούς φήμης ηθοποιό Σεμπάστιαν Κοχ.


Τον Μάιο του 2012 έκανε μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη , με την παράσταση «Sorry… I’m Greek!» σε κείμενα και σκηνοθεσία δικά του. Παράσταση που, για άλλη μία φορά, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στους Έλληνες του εξωτερικού και
προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των ΜΜΕ σε όλες τις χώρες που εμφανίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 2013 η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Βρετάνια με αλλαγμένα κείμενα αφού παρακολουθεί κατά πόδας όλες τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Τo 2014 και , για δέκατη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει στο κανάλι του ALPHA, την πολύ πετυχημένη, ζωντανή εκπομπή του «Αλ Τσαντίρι νιουζ». Εκπομπή σταθμός για τα χρονικά της τηλεόρασης, αφού πολύ συχνά σπάει κάθε ρεκόρ
τηλεθέασης.
Τον Οκτώβριο του 2015 ανεβάζει στο Θέατρο Γκλόρια την παράσταση «Θεέ μου, τι σου κάναμε?» (σενάριο Philippe de Chauveron), σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του, με συμπρωταγωνίστρια την Μαρία Καβογιάννη. Το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης αλλά και η διανομή των ηθοποιών ( με καταγωγή από Νιγηρία, Αφγανιστάν, Αλβανία, Σεϋχέλλες, , Κίνα ) άγγιξε το κοινό, που για ακόμα μια φορά έδωσε την πρώτη θέση στην παράσταση.
Τον Οκτώβριο του 2016 ανεβάζει στο Θέατρο Γκλόρια την ανατρεπτική κωμωδία χαρακτήρων , το «Αποχαιρετιστήριο Δείπνο» των Matthieu Delaporte και Alexandre de la Patelliere, κάνοντας την τελική επεξεργασία του κειμένου. Σκηνοθέτης ο Δημήτρης Λάλος.
Το 2017 γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση «Απελπισίτο», που ανεβαίνει στο Θέατρο Αθηνών, κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί του συμπρωταγωνιστεί η Σοφία Φιλιππίδου.
Τον Δεκέμβριο του 2017 το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ανεβάζει για πρώτη φορά το θεατρικό του έργο «ΤΟ ΚΤΗΜΑ», που έγραψε χρησιμοποιώντας την ντοπιολαλιά της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Λάρισας (σκην. Κώστας Τσιάνος).
Το 2018 επανέρχεται στην τηλεόραση γράφοντας νέα κείμενα για την μεγαλύτερη τηλεοπτική επιτυχία όλων των εποχών, την σατιρική εκπομπή «10 Μικροί Μήτσοι». Με τα επεισόδια αυτά οι ήρωες της εκπομπής (παιγμένοι όλοι από τον ίδιο)
αποχαιρετούν οριστικά το τηλεοπτικό κοινό.
Το καλοκαίρι του 2018, πρωταγωνιστεί και πάλι στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο στην παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη. Σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.
Υποδύθηκε τον Διόνυσο, μαζί του έπαιξαν οι Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς και Αντώνης Καφετζόπουλος. Μια ακόμη sold out παράσταση που έκανε περιοδεία σε μερικά από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ και αγαπήθηκε ιδιαίτερα.
Το 2019 παρουσιάζει από το κανάλι OPEN την σατιρική ζωντανή εκπομπή του «Αλ Τσαντίρι νιουζ»


Τον Οκτώβρη του 2019 ανεβάζει στο θέατρο Βρετάνια την παράσταση «Βρε, καλώς τους!», των Guy Laurent & Marc de Chauveron, σε διασκευή δική του, όπου κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σκην. Πέτρος Φιλιππίδης.
Τα Χριστούγεννα του 2019 παρουσίασε ξανά, έπειτα από 20 χρόνια το μουσικό παραμύθι του SERGEI PROKOFIEV “O Πέτρος και ο Λύκος”, με την Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.
Τον Οκτώβρη του 2020 ανέβηκε στο θέατρο Βρετάνια η παράσταση «ΠΡΟΔΟΣΙΑ» του Πίντερ, σε σκην. Αιμίλιου Χειλάκη, όπου κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ρόμπερτ.
Τον Μάιο του ’21 κυκλοφόρησε το βιωματικό βιβλίο του «ΑΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑ ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ ΣΟΥ», εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.
Τον Αύγουστο του 2021 έκανε την πρώτη έκθεση ζωγραφικής με έργα δικά του στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts , στην Νάουσα της Πάρου ενώ τον Ιούλιο του 2023 παρουσίασε την δεύτερη έκθεση του σε μία εικαστική
συνάντηση με τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο.
Μεγάλη επίσης είναι και η δισκογραφική του πορεία όπου έχει γράψει στίχους για τραγούδια σε όλες τις επιθεωρήσεις του και τα οποία ερμήνευσαν εκτός από τον ίδιο οι: Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Πάριος, Δημήτρης Μητροπάνος, Ελευθερία
Αρβανιτάκη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Κατερίνα Κούκα κ.α……