Εργαστήριο Φιλοσοφίας Για Την Ψηφιακή Κοινωνία – Αλέξανδρος Σχισμένος

Αλέξανδρος Σχισμένος, Εργαστήριο Φιλοσοφίας

Τέσσερεις Συναντήσεις Για Την Ψηφιακή Κοινωνία

Μαθήματα που απευθύνονται σε όλους

Τέσσερις Συναντήσεις Για Την Ψηφιακή Κοινωνία

Τι σημαίνει ψηφιακό; Τι είναι ο κυβερνοχώρος; Ποια είναι η σημασία της ψηφιακής επικοινωνίας για την συνύπαρξη, το δημόσιο λόγο και την τέχνη;

Η εμφάνιση του Internet συνιστά μια ιστορική τομή. Από τη μία, το Internet διανοίγει τη δυνατότητα ενός νέου ψηφιακού δημοκρατικού ανθρωπισμού, με χαρακτηριστικά την ελεύθερη ανταλλαγή, την ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας και της έρευνας, την ελεύθερη επικοινωνία. Από την άλλη, προσφέρει εξίσου την δυνατότητα της επέκτασης των συστημικών δομών, του εμπορίου των δεδομένων, της καταγραφής, της ιδιωτικής απομόνωσης και του άνωθεν ελέγχου.

Προκειμένου να πράξουμε πρέπει να κρίνουμε, προκειμένου να κρίνουμε πρέπει να κατανοήσουμε και προκειμένου να κατανοήσουμε πρέπει να διαφωτίσουμε τις πολλαπλές πτυχές της ψηφιακής κοινωνίας.

Σας καλούμε σε έναν κύκλο τεσσάρων ανοιχτών διαλέξεων, με εισηγητή τον καθηγητή Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Θεάτρου της Σχολής Τεχνών Εκατό δρ. Αλέξανδρο Σχισμένο, με σκοπό να συζητήσουμε από κοινού τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Διάρκεια Μαθήματος : 1 μήνας / 8 ώρες

Έναρξη: Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Περίοδος:  Φεβρουάριος 2024, Σάββατα : 3,10,17,24, ώρα 18:00 – 20:00

Κόστος : 50  ευρώ

Βιογραφικό:

Ο Αλέξανδρος Σχισμένος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αγρίνιο.
Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Α.Π.Θ. Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών Βαβυλωνία (2003-2019), Το Έρμα και Αυτολεξεί.
Έχει δώσει διαλέξεις για τη φιλοσοφία του θεάτρου με έμφαση στην αρχαία τραγωδία στο πλαίσιο του Θερινού Μαντείου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων το 2021, 2022, 2023, καθώς και σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, και επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έντυπα και διαδικτυακά
επιστημονικά περιοδικά για θέματα κοινωνικής φιλοσοφίας, ιστορίας της φιλοσοφίας, πολιτισμού και πολιτικής θεωρίας.
Κυκλοφορούν τα έργα του: Η ανθρώπινη τρικυμία: Ψυχή και αυτονομία στη φιλοσοφία του Κορνήλιου Καστοριάδη (2013, Εξάρχεια), Μετά τον Καστοριάδη: Δρόμοι της αυτονομίας στον 21ο αιώνα (2014, Εξάρχεια), Το τέλος της εθνικής πολιτικής (2016, Εξάρχεια), Μικρή πραγματεία για τον ερωτικό χρόνο (2017, RedMarks), Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ (2020, Αυτολεξεί), Castoriadis and Autonomy in the Twenty-First Century (2021, Bloomsbury Academic), Common Futures: Social Transformation and Political Ecology (2020, Black Rose Books), Εισαγωγή στην Κριτική του ψηφιακού λόγου (2021, Athens School), Castoriadis against Heidegger: Time and Existence (2023).